Artikels

Crisis in de ledenorganisatie – alles onder controle, of niet?

Wat ik vooral onthoud uit het boek “Alles is onder controle en 9 andere mythes over organiseren in tijden van crisis”* is dat crisiscommunicatie niet iets is dat begint na de crisis, maar vooraf. Om die reden gaat het ook meer over de toekomst dan het verleden. En gelet op de permanente verandering die organisaties … Meer lezen over Crisis in de ledenorganisatie – alles onder controle, of niet?

Verjonging van het bestuur gaat niet over oud vs. jong

De afgelopen weken mocht ik voor heel diverse ledenorganisaties workshops, visiemeetings en inspiratiesessies verzorgen. Hoewel de insteek meestal vertrekt van een eerder onschuldig ‘hoe kunnen we onze organisatie verder professionaliseren’ zie ik toch telkens dezelfde uitdagingen eruit springen. Hoe positioneren we ons ten opzichte van de ‘buitenwereld’, voeren we harde lobby of werken we beter … Meer lezen over Verjonging van het bestuur gaat niet over oud vs. jong

Je hebt ledenorganisaties en je hebt ledenorganisaties

Afhankelijk van de rollen die de verschillende ‘actoren’ binnen een ledenorganisatie opnemen zie je ook een andere aanpak, naar structuur, maar ook en vooral naar cultuur van de werking. Als er al één actor soms stiefmoederlijk behandeld wordt, is het die van de professional in de vereniging. Laten we even de typologie van een ledenorganisatie … Meer lezen over Je hebt ledenorganisaties en je hebt ledenorganisaties

Kleine knopjes doen grote raderen draaien

Is het mogelijk om net als bij de autokeuring (APK in Nederland) een checklist te maken om de vereniging zorgeloos te laten rijden? Op vraag van VM, het vakblad voor verenigingen in Nederland, deed ik een poging voor het magazine van juni 2021. Samen met Nederlandse collega’s en onder het ‘keurend’ oog van Prof. Peter … Meer lezen over Kleine knopjes doen grote raderen draaien

Hoe commercieel rekbaar is een non-profit ledenorganisatie?

Dat ledenorganisaties noodgedwongen op zoek gaan naar andere vormen van inkomsten is geen nieuws. Op de eerste plaats om de organisatie als dusdanig leefbaar te houden, ook omdat de leden daar op aansturen vanuit hun behoeften. Een betere afstemming van het aanbod op het lid, die daarmee eerder een klant dreigt te worden. Vermarkting is … Meer lezen over Hoe commercieel rekbaar is een non-profit ledenorganisatie?

Het nieuwe lidgeld: partnership of gift?

Ik heb ondertussen al heel wat bedenkingen over financiering van de ledenorganisatie op papier(*) gezet en die ook samen met verenigingsprofessionals verkend tijdens de vele edities van de BSAE-masterclass. De eerstkomende is op 29 april.    Het blijft me verder uitdagen te reflecteren over hoe we het financieringsmodel voor ledenorganisaties future proof kunnen maken en hoe … Meer lezen over Het nieuwe lidgeld: partnership of gift?

De geheimen van de nieuwe vzw-wetgeving (WVV) ontrafeld

  Als je naar de nieuwe vzw-wetgeving (WVV) kijkt vanuit de bril van verenigingsprofessional dan zie je heel wat opportuniteiten om niet alleen het wettelijk kader correct vorm te geven, maar ook om alle betrokkenen – en op de eerste plaats de bestuurders – een nieuw elan te geven. Voor alle duidelijkheid, de statuten van … Meer lezen over De geheimen van de nieuwe vzw-wetgeving (WVV) ontrafeld

Brengt een nieuwsbrief van een ledenvereniging meer dan nieuws?

Het meest krachtige communicatie-instrument om leden te bereiken is ongetwijfeld de digitale nieuwsbrief. We kunnen een viertal ‘formats’ onderscheiden waarbij we enkele kanttekeningen plaatsen: De niet-leden nieuwsbrief. Veelal wordt geprobeerd om geïnteresseerden te vangen onder het motto: je kan je als niet-lid aanmelden om op de hoogte te blijven. Vanuit organisatie-oogpunt krijg je dan ofwel … Meer lezen over Brengt een nieuwsbrief van een ledenvereniging meer dan nieuws?

Is macht vs. invloed gelijk aan bestuurder vs. verenigingsprofessional?

In een vorig artikel had ik het over de manier waarop bestuurders en verenigingsprofessionals mekaar kunnen beïnvloeden binnen het nochtans strak afgelijnde speelveld van de ‘governance’ binnen een ledenorganisatie. Een concrete case wees me er recent op dat het niet enkel over beïnvloeden gaat, maar ook over een machtspositie binnen de relatie. Is hiervoor een oplossing … Meer lezen over Is macht vs. invloed gelijk aan bestuurder vs. verenigingsprofessional?

Wat je tijdens een event leert, blijft niet binnen dat event!

Het is voor ledenorganisaties dikwijls balanceren op een slappe koord: een event (hierna als algemene term voor congres, opleiding, meetup,…) organiseren waarbij je een nieuw thema of een andere invalshoek wil bieden, maar tegelijk ook probeert om zoveel mogelijk leden te betrekken. Bovendien is er ook de uitdaging om te zorgen dat het niet zomaar … Meer lezen over Wat je tijdens een event leert, blijft niet binnen dat event!